“Kā toreiz....nekas jau nebeidzas”

“Kā toreiz....nekas jau nebeidzas”

1. decembrī plkst. 21.00 Skrundas kultūras namā savus fanus un mūzikas draugus atkal aicina diskotēkas Kurši dīdžeji.  

Šādas kopā sanākšanas tika organizētas piecus gadus pēc kārtas, tad pāris gadus ieturēta pauze. Taču šogad biedrība Ventas dzirkstis, kas apvieno kādreizējo diskotēku dalībniekus no visiem trim novadiem (Kuldīgas, Alsungas, Skrundas), izdos īpašu un nebijušu grāmatu par diskotēku vēsturi ar nosaukumu “Kā toreiz...nekas jau nebeidzas”.

Arī Skrundas “Kuršiem“ ir atvēlētas savas lapaspuses. Grāmatas autore ir žurnāliste Daina Tāfelberga, kura pastāstīja, ka grāmata domāta, lai tagadējā interneta paaudze saprastu apstākļus, kuros piedzima leģendārā Kuldīgas diskotēka Ventas dzirkstis, un vēlāk kā sēnes rajonā saauga citas, tostarp Skrundas Kurši. Tāds ir arī šīs grāmatas mērķis. Lielāka daļa atvēlēta Kuldīgas diskotēkas darbības aprakstam, pievienojot arī stāstus par citiem entuziastiem, kas aizrāvās ar disko un ar to priecēja publiku.

Fragments no grāmatas

Kuršu dīdžejmeitene Inga Sproģe: ”Skrundas disko fani vispār bija brīnišķīga un muzikāli izglītota tauta. Kad vēlāk runāju ar citiem dīdžejiem, viņi teica, ka Skrunda nemaz nelīdzinās laukiem. Tur uzstāties ir kā Rīgā. Ir cilvēki, kuri iedomājas, ka miksēt mūziku nozīmē tikai atskaņot to un būt pacilātiem kopā ar simtiem atbalstītāju. Tā ir gaume. Tā ir izpratne. Galu galā tā ir kultūras vērtība. Nav viegli. Nevar piespiest cilvēkus dancot pēc stabules.”

Kurši radās tālajos astoņdesmitajos gados, kad tādas diskotēkas bija gandrīz vai katrā kultūras namā. Skrundas Kultūras namu tajā laikā vadīja Mārīte Tože, un pateicoties labai komandai, diskotēka bija pazīstama gan tuvā, gan tālā apkaimē. Dažādos laikos tajā ir spēlējuši dīdžeji: Raimonds Tože, Aldis Kampars, Loreta Robežniece, Vairis Vilde, Inga Sproģe, Valdis Bračs, Andris Ozols, Tonijs Tože, Andris Rauda, Valdis Ķezbers.

Par skaņu rūpējās Imants Johansons, par disko gaismām Uldis Veiss. Kuršiem bija pat sava fanu grupa, kura brauca līdzi ar savu izklaides programmu.

Mūzikai nav vecuma, tā veiksmīgi spēj vienot dažādas paaudzes. Tāpēc 1. decembrī nāc kopā ar draugiem uz Skrundas kultūras namu, kur Tevi sagaidīs laba 80.-90. gadu mūzika un dažādi pārsteigumi!

Galdiņu rezervācija pa tālr. 63331556; ieeja: euro 5,00.

 

Teksts – Aivita Staņeviča, Kuršu krustmāte