Mūsējie deju prasmes pārbauda skatē

Gatavojoties XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, 4.martā Kuldīgas kultūras centā notika Skrundas, Alsungas un Kuldīgas novadu deju kolektīvu skate.
Katras dejas kvalitāti veido daudzi nozīmīgi aspekti. Būtiska ir horeogrāfiskā teksta precizitāte, mākslinieciskais izpildījums un rakstura atklāsme, kā arī muzikalitāte un ritms. Tāpat tika vērtēta tautas tērpa valkāšanas kultūra, dejotāju stāja, emocionalitāte, attiecības ar deju partneri un citas skatuviskajai dejai būtiskas nianses.
Skati vērtēja Deju svētku lieluzveduma „Tēvu laipas” mākslinieciskie vadītāji, horeogrāfi - Jānis Ērglis, Jānis Purviņš, deju svētku Goda virsvadītāja, horeogrāfe Ingrīda Edīte Saulīte, Rīgas horeogrāfes Gunta Skuja un Zanda Mūrniece.
Pēc žūrijas vērtējuma visi Skrundas kultūras nama deju kolektīvi ieguva II pakāpes diplomus.
„2012. gada skates ir būtisks šī brīža situācijas rādītājs Latvijas deju nozarei. Šajā pavasarī redzēsim mūsu dejotāju skaitu un kolektīvu kvalitāti, lai nākamajā gadā pašus labākos izvirzītu dalībai Deju svētkos,” sacīja žūrijas priekšsēdētājs Jānis Ērglis. Teksts un foto – Irita Timbare