21. septembrī Skrundā viesosies amatierteātris no Latgales

21. septembrī Skrundā viesosies amatierteātris no Latgales

Skrundas kultūras namā 21. septembrī plkst. 18.00 viesosies amatierteātris no Latgales. 

Baltinavas amatierteātris, kas skatītājiem vairāk atpazīstams ar to, ka teātra režisore ir Anita Ločmele jeb Danskovīte, kura ir autore lugai Latgola.lv, kas 2010. gadā tika iestudēta Latvijas Nacionālājā teātrī.

Baltinavas dramatiskais kolektīvs „Palādas" (literārajā valodā “pūces”) savu darbību uzsāka 1999. gada novembrī. Iemesls tam bija Baltinavas vidusskolas projektu nedēļa, kurai latviešu valodas skolotāja Anita Ločmele kopā ar skolēnu grupu izstrādāja darbu „Teātra tradīcijas Baltinavas pagastā". Šis pētījums parādīja, ka teātra spēlēšanai Baltinavā ir senas tradīcijas. Pēc šīs projektu nedēļas A. Ločmele aicināja kopā tos, kam patīk iejusties citu dzīvēs.

Spēlētgribētāju bija daudz, taču pārsvarā sievietes. Sanāca divas trupas - viena iestudēja R. Blaumaņa komēdiju „Skroderdienas Silmačos", bet otra - A. Brigaderes viencēlienu „Čaukstenes". Anita Ločmele uzņēmās režisores lomu.

Atrast lugu, kurā darbotos tikai sievietes, vairs nebija tik viegli. Sāka runāt arī par autortiesību maksu, kura pagastam būtu tikai vēl viena naudas tērēšana. Tā radās ideja uzrakstīt lugu Baltinavas izloksnē par pašiem baltinaviešiem. Anita Ločmele, aizslēpusies aiz pseidonīma Danskoviete, uzrakstīja lugas “Ontans i Anne” 1. daļu. Taču tur diemžēl bez vīrieša nevarēja iztikt. Izlasījis scenāriju, lomai piekrita Imants Slišāns, tagadējais Baltinavas vidusskolas direktors, tā kļūdams par simbolu šai lugai. Viņš saauga ar lomu tik ļoti, ka Ontans kļuva par viņa otro „Es". Izrāde notika 2001. gada Lieldienās, un tā aizsāka latgalisko lugu tradīciju Baltinavā, kļūdama par seriālu, jo paši skatītāji pieprasīja turpinājumu un dalījās ar  idejām, par ko varētu rakstīt. “Ontans i Anne”  lugai kopumā ir 9 daļas.