Dzimtās valodas diena kopā ar dziesminieku Kārli Kazāku

Dzimtās valodas diena kopā ar dziesminieku Kārli Kazāku

26. februārī Skrundas pilsētas bibliotēka aicināja uz tikšanos ar dziesminieku, komponistu un izlokšņu pētnieku Kārli Kazāku. 

Kārlis Kazāks - viens no spožākajiem mūsdienu latviešu dziesminiekiem, kurš sabiedrībā iziet divatā ar savu mūziku. Vai tā būtu daudzu simtu skatītāju zāle Nacionālajā teātrī vai neliela pļaviņa ar pāris desmit klausītājiem Latvijas laukos – Kārlis dzied klausītājiem savus stāstus, kuriem pats sarakstījis gan vārdus, gan mūziku. Viņš ieguvis atpazīstamību arī ar dalību LTV1 raidījumā "Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku", kurā dziesminieks apceļoja Latviju, meklējot latviešu valodas dialektus un bagātības, kā arī sacerot dziesmas, kas raksturīgas attiecīgajam Latvijas apriņķim. Dziesminieks  ir organizējis arī “Velomūzikas” braucienus. Velosipēdistu grupa ar ģitārām, akordeonu un citiem mūzikas instrumentiem ceļa somās devās izbraukumā, kur apmaiņā pret naktsmājām sniedza koncertus dažādos Latvijas novados.

Tikšanās laikā dziedātājs un izlokšņu pētnieks Kārlis Kazāks runāja par to, cik dažāda ir latviešu valoda, par to, kā mēs runājam, kā viens otru uztveram. Šos stāstus spilgtāk raksturoja viņa dziedātās dziesmas ģitāras pavadījumā. Mūziķa stāsts, kas sākās ar savas dzimtas pieredzi par runāšanu izloksnēs, izvijās cauri visiem Latvijas novadiem.

Pasākums bija ļoti kupli apmeklēts. Paldies skrundeniekiem, Skrundas vidusskolas skolēniem un skolotājiem par atsaucību!

Teksts un foto: Gunita Strode, Skrundas pilsētas bibliotēkas vadītāja