Kuldīgā notiks ukraiņu – latviešu mūziķu koncertsērija “Roku rokā”

Kuldīgā notiks ukraiņu – latviešu mūziķu koncertsērija “Roku rokā”

No novembra līdz janvārim Kuldīgā notiks koncertsērija “Roku rokā”, kuras ietvaros latviešu mūziķi uzstāsies kopā ar ukraiņu mūziķiem, kas Latvijā nonākuši, atstājot kara plosīto Ukrainu.  Koncertsērijas “Roku rokā” trīs koncerti būs mūzikā pausts atbalsts Ukrainai un vienlaikus arī brīnišķīgs muzikāls ceļojums jaunradītā ukraiņu – latviešu mūzikas pasaulē.

25. novembrī plkst. 18.00 Kuldīgas  Jauniešu mājā dzirdēsim muzikālo apvienību  “Shakima trio”, kuras sastāvā ir ukraiņu mūziķe Shakima Garunts, ģitārists Jānis Runģis un basģitārists Ainārs Majors. Dziedātāja, folkloriste un vijolniece Shakima ir apveltīta ar daudzkrāsainu balsi, ar kuru ieskandina dažādu stilu mūziku. Ģitārists Jānis Ruņģis, kas apvienībā “Shakima Trio” veido gan ritma pasauli, gan dažādus melodiskos slāņus, ir viens no savas paaudzes spožākajiem džeza un laikmetīgās mūzikas improvizētājiem Latvijā. Savukārt Ainārs Majors, daudzveidīgs stīgu instrumentu profesionālis, spēlē basu un ir mākslinieciskais producents. Grupa pārstāv pasaules mūzikas un ethno ambient stilu. Koncertā Kuldīgā mūziķi prezentēs savu tikko iznākušo albumu.

16. decembrī plkst. 18.00 “Klavins Piano” koncertzālē dzirdēsim īpaši šim projektam izveidotu trīs mūziķu apvienību, kas atskaņos Ziemassvētku mūzikas klasiskās melodijas un ukraiņu tradicionālo ziemas saulgriežu mūziku. Apvienības sastāvā ir jaunā, talantīgā pianiste no Kuldīgas - Evija Auziņa, kas ar panākumiem piedalījusies daudzos konkursos un festivālos Latvijā un ārvalstīs un šobrīd koncentrējas uz kamermūziku. Evijas izpildījumā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Kuldīgā ražotā, ekstraordinārā instrumenta - klavieru Una Corda - skanējumu. Ukrainu mūziķu apvienībā pārstāvēs vijolniece Nina Khanetska, kas strādājusi Harkivas un Čerņigivas simfoniskajos orķestros, bet šobrīd ir LNSO sastāvā, kā arī etnomūziķe Darja Leleko, kas koncertā spēlēs ukraiņu tradicionālo mūzikas instrumentu bandūru un dziedās. Darja ieradusies Latvijā no Mikolajevas, kur strādājusi par aktrisi Mikolajivas drāmas un muzikālajā teātrī. Viņa spēlē bandūru no 10 gadu vecuma un ir īstena šī instrumenta vēstnese. 

13. janvārī plkst. 18.00 Kuldīgas Kultūras centrā uzstāsies  latviešu – ukraiņu mūziķu grupa “Varakuta”. Katrai no “Varakuta” dalībniecēm ir bijis savs ceļš mūzikā un līdz ar to arī savs unikāls skanējums un pieeja – džezs, estrādes mūzika, autentiska tautas mūzika, kormūzika vai pat rokmūzika. “Varakuta” sastāvā ir latviešu mūziķe ar saknēm Ukrainā Katrīna Gupalo un ukraiņu dziedātājas Viktorija Prituļaka, Anastasija Vasilenko, Anastasija Jacenko un Larisa Šelest, kuras kopā pirmo reizi uzstājās Osokina Brīvības festivālā Ukrainai, kas notika šovasar. Koncertā skanēs ļoti romantiskas, emocionālas, enerģiskas un pacilājošas ukraiņu dziesmas, romances un tautasdziesmas, kā arī īpaši dvēseliskas latviešu autoru kompozīcijas.

Visi koncerti notiks bez maksas. Koncertu laikā būs iespēja ziedot Kuldīgas novadā nonākušo ukraiņu ģimeņu atbalstam. Koncertsēriju rīko Kuldīgas novada pašvaldības Kultūras nodaļa, atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.