Paraksta līgumu par Kuldīgas kultūras centra pārbūvi

Paraksta līgumu par Kuldīgas kultūras centra pārbūvi

Pirmdien, 4. jūlijā, Kuldīgas kultūras centra lielajā zālē svinīgi parakstīja līgumu par Kuldīgas Kultūras centra ēku un pagalma pārbūvi un atjaunošanu Raiņa ielā 21, Kuldīgā. Pirms līguma parakstīšanas uz kultūras centra skatuves notika simbolisks pēdējais mēģinājums pirms pārbūves.

Būvdarbus pēc SIA “MARK arhitekti” izstrādātā projekta veiks būvuzņēmējs SIA “Ostas celtnieks”. Būvdarbi kopumā izmaksās 7,7 miljonus eiro, neskaitot PVN. Tostarp no valsts budžeta šim projektam piešķirts finansējums 2 miljonu eiro apmērā, par ko slēgs vienošanos ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru. Plānots, ka būvdarbi norisināsies pusotru gadu.

“Aizveroties skatuves priekškaram, ir divējādas sajūtas. Ir prieks, ka beidzot 1909. gadā celtā ēka un kultūras centrs ir sagaidījis savu kārtu. Bet ir arī mazliet skumji, jo te lietas ir ne tikai asaras, bet piedzīvoti ļoti daudzi fantastiski prieka mirkļi, koncerti, izrādes, satikti fantastiski cilvēki. Bet, kā jau dzīvē, katras beigas ir kaut kā jauna sākums,” svinīgajā pasākumā sacīja Kuldīgas kultūras centra direktore Inta Burnevica.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa uzsvēra, ka Kuldīgas kultūras centra pārbūve ir ļoti atbildīgs un ilgi nācis projekts, pie kura īstenošanas iesaistītās puses daudz strādājušas, kā rezultātā tapis labas kvalitātes tehniskais projekts, kas nebūt ne vieglā ceļā ir saskaņots ar ēkas lietotājiem, kultūras darbiniekiem un būvvaldes arhitektiem, lai varētu ievērot visas prasības, jo vēsturiskais Kuldīgas sadraudzīgās biedrības nams atrodas Kuldīgas vecpilsētā. “Īstenojot šo projektu, mēs sakārtosim veselu vecpilsētas kvartālu – tāda ir bijusi mūsu pieeja arī iepriekš, gan ar sinagogu, gan baseinu. Vēsturiskais nams kopā ar pagalmu un Alekšupīti iegūs pavisam jaunas iespējas. Ceram, ka būvnieks izpildīs darbus laikā un nekādi ārēji apstākļi tam netraucēs, lai nepilnos divos gados varētu šajā ēkā atgriezties,” sacīja I. Bērziņa, piebilstot, ka iespēja šodien parakstīt līgumu ir tāpēc, ka, pateicoties politiskajai partijai “Jaunā Vienotība”, izdevies piesaistīt valsts budžeta finansējumu divu miljonu eiro apmērā. Pārbūves laikā kultūras centra administrācija un amatiermākslas kolektīvi darbosies bijušā veikala “Selver” telpās, par ko jūlijā plānots noslēgt līgumu.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens uzrunā uzsvēra, ka šis ir ambiciozs projekts un notikums, kas rāda, ka Latvija un Kuldīga var. Viņš arī novērtēja arhitektu izstrādātā projekta kvalitāti un ļoti uzmanīgo attieksmi pret to, ka atjaunojamā ēka atrodas Kuldīgas vēsturiskajā centrā. “Vēlu šim projektam lielu veiksmi un izdošanos, sacīja A. Ašeradens, piebilstot, ka kultūras būvju atjaunošana ir ļoti sarežģīts process. 

SIA “Ostas celtnieks” Elīna Epalte-Drulle uzņēmuma vārdā pateicās par iespēju īstenot tik nozīmīgu projektu vienā no skaistākajām Eiropas pilsētām. “Tas ir liels gods un izaicinājums. Centīsies uzbūvēt labi,” sacīja E. Epalte-Drulle.

Autoruzraudzību objektā veiks SIA “MARK arhitekti”, kas izstrādāja projektu. Uzņēmuma valdes loceklis Mārtiņš Ošāns sacīja, ka uzņēmuma darbības gados pieredzēts, ka tikai katrs desmitais metu konkurss tiek realizēts dzīvē. Viņš pauda gandarījumu, ka Kuldīgas kultūras centrs ir realizēto kategorijā. “Būsim vienā laivā ar būvnieku un, cik vien iespējams, palīdzēsim. Tiekamies būvlaukumā,” sacīja M. Ošāns.

Kuldīgas kultūras centra ēka savulaik celta kā Kuldīgas sadraudzīgās biedrības nams. Gadu gaitā ēkas būvsubstanci papildinājuši uzslāņojumi, taču saglabāta šarmantā un panaivā, robustā un unikālā mazpilsētas jūgendstila valoda. Kā norāda SIA “MARK arhitekti”, Kuldīgā jūgendstils sastopams reti. Līdz ar ēku pārbūvi un atjaunošanu pārveidos arī ēkas pagalmu, izveidojot to par publisku, daudzfunkcionālu ārtelpu. Arhitektu vīzijā Kuldīgas kultūras centrs iekļausies Alekšupītes gājēju promenādes maršrutā