Starptautiskais folkloras festivāls “Baltica” – arī Kuldīgas novadā

Starptautiskais folkloras festivāls “Baltica” – arī Kuldīgas novadā

No 2022. gada 6. līdz 10. jūlijam vairāk nekā 250 folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi tiksies starptautiskajā folkloras festivālā “Baltica”, kura galvenā tēma šogad ir SPĒLE, bet moto – NĀC AR MANI SPĒLĒTIES! Festivāla programma būs plaša un daudzveidīga. Sestdien, 9. jūlijā, festivāla  pasākumi norisināsies arī Kuldīgā, Skrundā un Alsungā.

KULDĪGĀ

11.00 Kuldīgas teiku taka, sākums 11.00 no Kuldīgas novada muzeja Pils ielā 5. Kuldīgā ir takas, vietas un leģendas, kuras vecmāmiņas ierādīja mazbērniem, stāstot par notikumiem un teiku varoņiem. Kuldīgas teikas kļūs dzīvas kuldīdznieku mutēs. Taku rīko “mutīgie kuldīdznieki” – stāstnieki, filozofs, skolotāji un kultūras darbinieki, lai kopīgi izšķirstītu atmiņu grāmatu, kas ierakstīta kuldīdznieku sirdīs. Pieminēsim milžus, kas Ventas rumbas radījuši, Veckuldīgas pilskalna virsaiti Lameikinu, svēto Katrīnu un hercoga Jēkaba mīļoto Līziņu. Rādīsim, kur šaha spēle spēlēta un balvā zelta naudas lāde atstāta. Vedināsim uz namu, kas pirkts Parīzē kā kāzu dāvana.

17.00 koncerts “Nāburgiem ir platas mēles” Pilsētas dārzā. Folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no Latgales, Vidzemes, Dienvidkurzemes un Kurzemes labi prot sava novada dziesmas, rotaļas un spēles. Vai kaimiņi prot arī menģēties, šempēties, dukurēties un ar dziesmu karot? Vai kaimiņmeitām ir platas mēles? Koncertā būs iespēja uzzināt gan novadu tradīcijas, gan dzirdēt dialektus, kā arī aizrautīgus stāstus no lietuviešu un igauņu stāstniekiem. Koncerts ir ģimenēm draudzīgs, it īpaši, ja ir pašu sagādāts deķītis un kārumu groziņš. Koncerta laikā varēs piedalīties spēlēs un rotaļdejās.

SKRUNDĀ

12.00  Pirmā Saspēle “… mēs ejam pār kalniem un pār lejām…” pie Skrundas Kultūras nama. Festivāla dalībnieki – 17 folkloras kopas – sabrauks no malu malām Skrundas kultūras namā, kur ciemiņi iepazīstinās ar sevi, sniegs savu pirmo priekšnesumu un satiksies ar pārējiem svētku dalībniekiem. Kā lieli, tā mazi interesenti aicināti klausīties dalībnieku vizītkartes, iesaistīties kādā kopnorisē, spēlē, saspēlē. Darbosies amatnieku tirdziņš.

15.00–17.00 Skaņu, vārdu, soļu spēles un saspēles Ventas krastā. Esiet vērīgi – festivāla “Baltica” dalībnieki ieskandinās skaistākās vietas Skrundas pilsētvidē. Skrunda aicina skaņu, vārdu, soļu spēlēs un saspēlēs Ventas krastā – ieraudzīt grezno Skrundas muižas pili, ielūkoties acīs Ventasstegai muzejā, saskaitīt soļus pastaigu takā, atrast pērtuvi un griezekli, pielaikot kuršu ķēniņu krēslus pilskalnā, palaist skaņu balsu pāri upei no Ventas kalna.

18.00 Koncerts “Nāc ar mani sadziedāt skaņā Ventas līkumā!” pilskalna estrādē. Skrundenieki un ciemiņi no tuviem un tāliem novadiem satiekas Dižkoncertā lielajā Spēļu laukumā pilskalna estrādē.

20.00 Stāstu vakars “Nesaki ne jā, ne nē, ne melns, ne balts…” Skrundas Estrādes parkā. Parkā pie ugunskura Skrundas ciemiņi un skrundenieki stāstīs savus vietu, dzīves, joku, spoku un visneticamākos stāstus.

Skrundu pieskandinās folkloras kopas “Medainis”, “Zīle”, Druvas zemturi”, “Virza”, “Pampāļi”, “Ēdol’s ķist” no Kurzemes, “Vilkači”, “Dandari”, “Vilcenes”, “Vilki” no Rīgas, “Olūteņi”, “Salnava”, “Bērzgale”, “Kūzuls“, Viļōnīši” no Latgales, “Graudi” no Zemgales un “Labingis” no Viļņas.

ALSUNGĀ

14.00 koncerts Alsungas pils sētā. Koncerta programma plaša – no grodām pašmāju tradīcijām līdz aizjūru vēsmām. Uzstājas folkloras kopas “Saknes” un “Vēlava” no Liepājas, “Lāns” no Rīgas, kā arī ārzemju viesi - “Sorbe” no Sāremā salas un Ziemeļanglijas latviešu folkloras kopa “Dūdalnieki”.

18.00 koncerts un sadziedāšanās Alsungas pils sētā. Folkloras kopas no tuvām un tālām vietām priecēs klausītājus krāšņā noslēguma koncertā Alsungas pils pagalmā. Dzirdēsim gan suitu tradīciju nesējus – “Suitu sievas”, “Suitu vīrus” un “Suitu dūdiniekus” –, gan viesus no Rīgas, Dobeles, Latgales un Ziemeļanglijas. Aicinām ņemt līdz savus deķīšus un piknika grozus, lai var ērti piesēst un baudīt vakaru pils pagalmā.