Noslēgušies Skrundas svētki

Noslēgušies Skrundas svētki Skrundas svētki noslēgušies, kopā esam radījuši, darījuši, lai svinētu. Svētku pasākumi iesākās 9.maijā ar karogu pacelšanu novada pagastu centros un ieskaņas koncertiem, kā arī novada skolēnu zīmējumu, mākslinieces Annas Dobeles un Dainas Ģibietes izstādēm. VIDEO 10.maijā svētku pasākumi turpinājās Skrundas pilskalnā. Svētku sportiskās aktivitātes iesākās ar strītbola sacensībām, kurā piedalījās divas sieviešu un astoņas vīriešu komandas. Skatītājus arī priecēja līnijdejotāju uzvedums „Meža Gulbji”, ko svētkos bija atveduši līnijdejotāju kluba „Jautrie zābaciņi” dejotāji.
Jāņtārpiņu karnevāla tēma šogad bija „Izbēgām no pasaku meža”. Kaut arī laiks nebija labvēlīgs, spēkiem mērojās 16 komandu. Šogad uzvaru noteica zināšanas, nevis ātrākais solis. Komandas galvenokārt tika vērtētas tautasdziesmu dziedāšanā uz estrādes skatuves. Pirmās trīs vietas tika apbalvotas ar kausiem. 1.vietā - „Meža gulbji”, kuri nodziedāja tautasdziesmu „Auga, auga rūžeņa”. 2. - „Antīkā Skrunda”, kura izcēlās ar tērpiem. 3.vietā - „Sarkangalvīte un vilks”. Visus pārsteidza komanda „Nāves eņģeļi”, kurus izglāba Igo. Viņā dziedāja „Upe nesa ozoliņu”, līdz ar to komandai ieguva maksimālos punktus noteiktajā uzdevumā. Otrā diena noslēdzās ar diskotēku „Zem skaidrām debesīm” ar lietus pieskārienu.
Savukārt galvenā svētku diena – 11.maijs - lutināja mūs ar saules siltumu. Visas dienas garumā mūsu acis priecēja amatnieku tirdziņš, izstādes, dažāda veida darbnīcas, koncerti. Pilsētas modināšana šogad atšķīrās no iepriekšējiem gadiem, tika iebraukts gandrīz katrā sētā ar aicinājumu pievienoties dejai ar jauniešu deju kolektīvu „Tikai tā”.

Daudzveidīgajā sporta programmā bija iekļautas dažādas aktivitātes. Virves vilk&ˇanā risinājās sīva konkurence starp trim izveidotām draugu komandām. Galveno balvu (izbraucienu ar patruļkuģi Skrunda PO5) ieguva komanda „Auces vilcēji”, atstājot aiz sevis skrundenieku komandas. Zolītē bija astoņi dalībnieki, uzvarētājs – Juris Kaļķukalns. Kvasa dzeršanas sacensībās bija divas vecuma grupas - jaunākajā bija sešas komandas, vecākajā - piecas komandas.
Bērniem tika dota iespēja pārbaudīt savas zināšanas „Zinīšu pilsētā”, kurā uzdevumus bija sagatavojuši Skrundas novada skolas un jauniešu centri ar tā dalībniekiem. Paralēli pilsētiņai varēja baudīt skolēnu sagatavotu koncertu „Cik zaļas lapas kokam, tik zaļi paši mēs!”.

Pie Skrundas pulksteņa varēja ne tikai spēlēt zolīti, bet arī izmantot lielisku iespēju nobaudīt kādu no desmit piedāvātajiem kokteiļiem, kā „Nellijas pieskāriens”, „Skrundas sliežu rūgtais”, „...Tu neesi viens ...” u.c. ko pasniedza Skrundā zināmi ļaudis (piem., Nellija Kleinberga, Guntis Putniņš, Aldis Zalgauckis, Aivars Rudzroga, u.c.).
Svētkos bija arī Kuldīgas 45. nodrošinājumu bataljona zemessargu tehnikas paraugdemonstrējumi, karavīru putra, bērnu vizināšana ar militāro tehniku. Vīru laiks noslēdzās ar ķīlnieku atbrīvošanas demonstrējumiem.
Skrundeniekus pārsteidza „Mototriāla šovs”, kurā piedalījās Jānis Rozītis un Gatis Riņķis. Viņi izpildīja elpu aizraujošus, neaprakstāmus trikus, kurus veica gan vieni, gan ar savām sievām un močiem.

Motoru rūkoņa turpinājās Saldus ielā, kur norisinājās parāde „Klausies, kā motori rūc un pedāļi minas!” Tā noslēdzās pilskalnā, kur sagaidīja tradicionālās laivu parādes nobrauciena dalībniekus. Šī gada tēma bija „Pasaku ballīte uz Ventas”. Laivu nobraucienā piedalījās 11 komandas – „Meža gulbji”, „Hjū ar savām playboy meičām”, „Sniega karaliene”, „Sprīdītis”, plaši tika pārstāvēti „Velniņi”, „Skaistumu laboratorija”, u.c. Laivu braucienu vērtēja neatkarīga žūrija – pārstāvji no „Viasat”, kuri noteica laivu nobrauciena uzvarētāju – deju kolektīvu „Mežābele” ar pasaku „Sniega karaliene”. Viņi ieguva dāvanu karti kruīzam Rīga – Stokholma – Rīga, kuru sponsorēja AS „Tallik grupp”.
Šogad ikgadējais koncerts ar nosaukumu „Parole – Skrunda” pārsteidza ar savu izdomu. Tajā aktīvi piedalījās Skrundas amatiermākslas kolektīvi, Skrundā dzimuši un auguši ļaudis, kuri ir kļuvuši plašāk pazīstami – Ainars Bumbieris, Gints Grāvelis, Jānis Buķelis, Anna Zankovska, Undīne Rolava, Veronika Behmane, Matīss Eisaks un Paula Svara ar grupu „Hailstone”, ģitāristu lielansamblis no Liepājas.
Skrundas svētki noslēdzās ar balli, kurā spēlēja grupa „Diena bez pārtraukuma”, un svētku salūtu pilsētas centrā.
Paldies ziedu salonam „Magonīte”, Skrundas rokdarbniecēm, Gundai Freibergai, jauniešu centram un tā dalībniekiem, Aldim Andžem, Nēmem Tāramē, Mikum Staņevičam, Ērikam Paculim, Ainaram Andersonam, novada izglītības pārvaldes darbiniecēm - Ingai Flugrātei, Svetlanai Rudzītei - un pedagogiem, komunālās saimniecības darbiniekiem, Agitai Dēvicai un viņas audzēkņiem! Svētku organizatori pateicas visiem, kas ieguldījuši savu darbu, līdzekļus un zināšanas, lai priecētu sirdis svētkos!
Teksts- Līva Jansone un Ance Saulgrieze, biedrības CURONICA praktikantes
  Foto- Aivita Emerberga
Sandra Kuzmicka Skrundas svētku bildes pieejamas http://www.draugiem.lv/bargais/gallery/?aid=47152706 iespējams skatīties arī nereģistrētiem lietotājiem.