Kāpēc medus ir tik labs?

Pirmoreiz rīkotās Eiropas Medus brokastis 21. novembrī notika arī Skrundā – pirmsskolas izglītības iestādē “Liepziediņš”. Tās bija noorganizējusi biteniece Zane Eglīte.   Slovēnijas Republikas Lauksaimniecības un vides ministrs Dejans Židans aicinājis ik gadu novembra trešajā piektdienā visās Eiropas skolās un bērnudārzos popularizēt veselīgos biškopības produktus. Šogad Latvijā šim aicinājumam pirmo reizi atsaukušās 12 izglītības iestādes un tikpat biškopju. „Jā, esmu arī biškope, aizvadītajā vasarā ieguvu profesionālu apliecinājumu un atvedu medu no savas dravas,” saka Skrundas pašvaldības attīstības nodaļas vadītāja Z. Eglīte, kura mazajiem skrundeniekiem bija sarūpējusi ne tikai cienāšanos, bet arī izglītojošu nodarbību. Viesos viņa ieradās bites kostīmā, līdzi ņemot bitenieka darba ietērpu un darbarīkus. Bērni varēja aptaustīt un pasmaržot kāres, padarbināt dūmekli, nogaršot medus maizes. „Ar mazajiem jārunā ļoti vienkārši, un man bija jāpagatavojas, lai to spētu. Ģimenēs ikdienā daudz vairāk jālieto medus, kas ir veselīgāks par cukuru,” uzskata Z. Eglīte. „Tiku plānojusi aptuveni pusstundu, bet nodarbība ievilkās stundu. Stāstīju par bites dzīvi stropā, par traniem, par darba bitēm un bišu māti, par to, kā rodas medus,” stāsta Zane. Visnegaidītākais bērnu jautājums esot bijis: „Kur bites dabū burkas?” Mazie saldo kārumu redzējuši, vienīgi safasētu burciņās, un gribējuši zināt, kā bitēm tas izdodas. Puikas interesējušies par tehniskākām lietām, piemēram, cik tālu bite spēj nolidot. „Ja ņemam par atskaites punktu Skrundu, tad bites, lai sasniegtu ziedus, spēj lidot pāri visai pilsētai – aptuveni trīs kilometrus,” skaidrojusi Zane. Informācijas avots: http://www.kurzemnieks.lv Raksta autors: Vija Zariņa Foto: Didzis Strazdiņš