Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Skrundā

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Skrundā

14. jūnijā pie memoriālā vagona Skrundā tika godināta komunistiskā genocīda upuru piemiņa. Klātesošos uzrunāja Skrundas pilsētas un pagasta pārvaldes vadītāja Guna Skrebele.

G.Skrebele sacīja: “82 gadi ir garš cilvēka mūžs, ko līdzi nes šis atmiņas par skarbo izvešanu. Katram, kam kāds ģimenes loceklis ticis izvests, visu apzinīgo mūžu līdzi ir gājušas atmiņas vai stāsti par Sibīrijas laikiem. Nedrīkst aizmirst nevienu, ne tos, kuri gāja bojā ceļā, ne tos, kuri palika Sibīrijā, ne tos, kuri atgriezušies mājās. Tā ir mūsu tautas vēsture, to nevar ne pazaudēt, ne izsvītrot, ne aizmirst. Tā ir neatņemama daļa no mūsu tautas likteņa. Šis datums mums ir jāatceras, jāprot par to pastāstīt saviem bērniem un mazbērniem, lai mēs vienmēr atceramies tos cilvēkus, kas cietuši.”

Šogad aprit 82 gadi kopš viena no traģiskākajiem notikumiem Latvijas vēsturē, kad 1941. gada naktī no 13. uz 14. jūniju aptuveni 16 000 Latvijas iedzīvotāju izsūtīja uz PSRS soda nometnēm un piespiedu nometināšanas vietām, kur daudzi gāja bojā bada, slimību un necilvēcīga piespiedu darba dēļ.