Karoga dienā godinās Skrundas atbrīvotājus

 Karoga dienā godinās Skrundas atbrīvotājus

Rīt, 29. janvārī, Karoga dienā Skrundā pieminēs un godinās 1919. gada 29. janvāra vēsturiskās kaujas dalībniekus.

Karoga dienas piemiņas pasākumā piedalīsies aizsardzības ministra padomnieks militārajos jautājumos atvaļināts ģenerālleitnants Raimonds Graube, Kuldīgas novada domes vadības pārstāvji, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts, Zemessardzes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona komandieris pulkvežleitnants Rinats Ažēns, bataljona karavīri, zemessargi, zemessargu kandidāti, kā arī Zemessardzes veterāni.

“Pirms 103 gadiem 29. janvārī pulkveža Oskara Kalpaka vadītais bataljons atbrīvoja Skrundu no lieliniekiem un izcīnīja ļoti svarīgu uzvaru, kas noteica Neatkarības kara turpmāko gaitu,” atgādina Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts un piebilst, “šī bija pirmā Latviešu atsevišķā bataljona un līdz ar to arī pirmā Latvijas Republikas bruņoto spēku vienības izcīnītā uzvara ceļā uz savas valsts neatkarību. Ar šo kauju sākās Latvijas atbrīvošanas cīņas. Atceroties šo nozīmīgo uzvaru, kad virs Skrundas pacēlās sarkanbaltsarkanais karogs, katru gadu 29. janvārī tiek atzīmēta Karoga diena. Mēs, pieminot šīs dienas notikumus, vienmēr atceramies, ka Latvijas brīvība ir kaldināta smagās kaujās. Latvijas drošība ir visas sabiedrības kopējā atbildība.”

Godinot Skrundas atbrīvotājus, plkst. 16.00 notiks vieglās militārās tehnikas un Latviešu atsevišķā bataljona (pazīstams arī kā Kalpaka bataljons) vēsturisko karogu maršs pa Skrundu. Turpinājumā norisināsies simbolisks lāpu gājiens līdz Skrundas kaujas piemiņas akmenim pilsētas centrā, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija. Pasākuma noslēgumā Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona jaunie zemessargi dos svinīgo zvērestu, ar kuru apliecinās gatavību aizsargāt savu tautu un valsti.

Zemessardze – tā ir iespēja ikvienam Latvijas pilsonim saliedētā komandā ne tikai apgūt militārās pamatiemaņas, bet arī iegūt noderīgas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai krīzes situācijā aizsargātu savu ģimeni un aizstāvētu Latviju.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 55 gadiem, ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, bez kriminālās sodāmības, ar atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Pieteikuma iesniegšanai kandidātam jāsazinās ar dzīves vai studiju vietai tuvāko Zemessardzes vienību, zvanot uz tālruņa numuru 1811, rakstot uz e-pasta adresi esizemessargs@mil.lv vai personīgi ierodoties vienībā. Uzzini vairāk tīmekļvietnē www.zs.mil.lv vai www.esizemessargs.lv !

Foto: no Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes arhīva