Kuldīgas novads pošas Lieldienām

Kuldīgas novads pošas Lieldienām

Tuvojas Lieldienas, un tām noskaņoties palīdzēs svētku dekorācijas Kuldīgā, Skrundā un novada pagastos.

Kuldīgā Lieldienu noskaņu šogad rada māksliniece Inese Sulojeva ar palīgiem. Dekorācijas izvieto pakāpeniski. Liepājas ielu jau rotā dekoratīvās lielformāta olas. Olu apgleznošana šogad uzticēta tautas tēlotājas mākslas studijas “Kuldīgas palete” māksliniekiem. Mākslinieki Daiga Rozevska, Liāna Āboliņa, Ligita Traščenko, Dace Jaunzeme un Guntis Obodņikovs uz Lieldienu dekorācijām attēlojuši dažādas Kuldīgas novada ainavas. Pie katra darba izvietota plāksnīte ar informāciju par tā autoru un darba nosaukumu. Vēl Liepājas ielā varēs sastapt trīs lielformāta zaķus.

Arī šajos svētkos skvērā pie ēkas Pilsētas laukumā 2 būs iespējams nofotografēties daudzu iemīļotajā fotostūrī ar lielformāta ainu un zaķi, kas ikvienam, ņemot vērā traģisko situāciju kaimiņos Ukrainā, šogad vēlēs mierpilnus svētkus.

Dekorācijas izvietos arī abos rotācijas apļos – Mucenieku un Aizputes ielas aplī priecēs putni un dekoratīvi putnu būrīši, bet Piltenes ielas aplī – lielformāta ziedi dekoratīvos traukos. Arī skvēriņā Jelgavas un Graudu ielas stūrī būs saziedējušas tulpes.

Bet kokos pie Katrīnas baznīcas, Pilsētas laukuma malā un Semināra parkā būs salidojuši no iepriekšējiem gadiem pazīstamie krāsainie putni. Semināra parkā un Liepājas ielā svētku noskaņu papildinās krāsaini koku zari.

Semināra parks tuvāk Lieldienām pārvērtīsies par vietu, kur ģimenēm ar bērniem labi pavadīt laiku svētku noskaņās. Te izvietos vairākas dažāda veida šūpoles un šūpolītes, lai ikviens, kurš to vēlētos, varētu Lieldienās kārtīgi izšūpoties, lai odi vasarā nekož, kā arī olu ripināšanas vietas, lai varētu kārtīgi izripināt olas. Vēl te atradīsies dekoratīvās olas, kurās varēs iesēsties

I. Sulojeva pateicas visiem, kas līdz ar viņu iesaistījās dekorāciju tapšanā un izvietošanā: tautas tēlotājas mākslas studijas “Kuldīgas palete” māksliniekiem Daigai Rozevskai, Liānai Āboliņai, Ligitai Traščenko, Dacei Jaunzemei un Guntim Obodņikovam, kā arī Lienei Circenei un Ivetai Brencei, floristei Iritai Gulbei, SIA SIGMA un SIA “SEIC WOOD & TOYS”.

Savukārt Skrundā dekorācijas top, Skrundas kultūras nama un Skrundas pilsētas un pagasta pārvaldes darbiniekiem sadarbojoties ar skrundenieci,  mākslinieci Sindiju Kļaviņu. Māksliniece krāšņi apgleznojusi Lieldienu olas. Skrundu Lieldienās apciemos arī zaķi, bet pastaigu takā varēs nofotografēties fotostūrī. Arī pagastos tradicionāli pagastu pārvaldes parūpējas par to, lai radītu svētku noskaņu.

 

Kuldīgas novadā notiks arī dažādi Lieldienām veltīti pasākumi dažādām gaumēm.

KULDĪGĀ

No 12. līdz 26. aprīlim – Bērnu un jauniešu centrs piedāvā radošas, izzinošas un atraktīvas Lieldienu aktivitātes

Kuldīgas novada izglītības iestāžu skolēniem tiks piedāvāta izzinoša digitāla spēle ar vairākiem uzdevumiem, lai pārbaudītu zināšanas par Lieldienu tradīcijām, ticējumiem un svētku svinēšanas paradumiem. Atrisinot sagatavotos uzdevumus, skolēniem jāatmin vārdi, kas paslēpušies katrā uzdevumā. Atslēgas vārdus kopā ar kontaktinformāciju (skola, klase, pedagoga vārds, uzvārds un tālruņa nr.) līdz 26. aprīlim jāiesūta uz e-pastu jauniesucentrs@kuldiga.lv. Izlozes kārtā būs iespēja iegūt veicināšanas balvas, kā arī iespēju organizēt savai klasei klases vakaru Kuldīgas jauniešu mājā ar dažādām aktivitātēm. 

Bet Kuldīgas novada iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja doties Lieldienu tematikā izveidotā orientēšanās spēlē “Cilpo Hercoga Jēkaba zaķim pa pēdām” Kuldīgas pilsētvidē. Šīs aktivitātes noteikums ir izcilpot un atrast pilsētas ielās kontrolpunktus, reizē izzinot Lieldienu tradīcijas. Orientēšanās spēle “Cilpo Hercoga Jēkaba zaķim pa pēdām” dalībniekus aizvedīs līdz Kuldīgas Jauniešu mājai, kur pagalmā plkst. 9.00–20.00 apmeklēt Kuldīgas novada bērnu un jauniešu vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu izstādi un pārbaudīt savu veiklību sportiskās un izglītojošas vides spēlēs. Aicinām gan lielus, gan mazus kopā ar ģimenēm un draugiem iesaistīties piedāvātajās aktivitātēs un baudīt pavasari radoši un koši!

17. aprīlī 12.00 skvērā pie Kuldīgas kultūras centra – Lieldienas ar zaķi Ļipaini. Rīko Kuldīgas kultūras centrs.

SKRUNDĀ

17. aprīlī 15.00 pie Skrundas kultūras nama – rotaļas, dziesmas un šūpošanās. Par to gādās Lieldienu zaķis ar saviem draugiem.

ALSUNGĀ

Alsungas dienas centrā no 4. līdz 11.aprīlim zīmējumu konkurss “Manas Lieldienas”. Uzzīmē zīmējumu un atnes uz dienas centru. Uzvarētājus paziņos 19. aprīlī. Tālr. informācijai: 27867749.

8. aprīlī 12.00 Alsungas bibliotēkā – Lieldienu kartīšu izgatavošanas darbnīca, iepazīstot grafiskā dizaina datorprogrammu Canva.

17. aprīlī 13.00 pie kultūras nama – Lieldienu pasākums. Piedalīsies Alsungas kapella “Alsungas spēlmaņi” un folkloras kopa “Suitiņi”. Ripināsim olas, izvēlēsimies skaistāko un stiprāko olu.

ĒDOLĒ

No 1. aprīļa iedzīvotāji aicināti veidot un atnest Lieldienu kompozīcijas, zīmējumus vai Lielformāta koka zaķus, olas Lieldienu dārzam pie kultūras nama.

17. aprīlī 12.00 pie kultūras nama – “Lieldienu aktīvā taka”, ko papildinās dziedātāji un dejotāji. Vārīsim olas, krāsosim olas, minēsim mīklas, šuposimies, olu kaujas, vērtēsim Lieldienu kompozīcijas.

ĪVANDĒ

17. aprīlī 11.00 Īvandes baznīcā – Kristus augšāmcelšanās svētku dievkalpojums.

17. aprīlī 12.30 Īvandes muižas parkā – Lieldienu izpriecas lieliem un maziem ar šūpošanos, olu ripināšanu, dažādām jautrām atrakcijām, Lieldienu zupas baudīšanu.

KABILĒ

17. aprīlī – Lieldienu raibie prieki: olu meklēšana, olu ripināšana, jestras atrakcijas un spēles. Līdzi ņemt skaisti krāsotas Lieldienu olas.

KURMĀLĒ

6. aprīlī 13.00 un 16.00 Priedaines bibliotēkā – radošā darbnīca pieaugušajiem “Svētku galdauta apgleznošana”.

13. aprīlī 16.00 Priedaines bibliotēkā – radošā darbnīca bērniem “Zaķīšu darbnīca”.

12. aprīlī 17.00 pagasta pasākumu zālē – meistarklase “Lieldienu grozs” (darbs ar skaliem). Vietu skaits ierobežots. Lūgums iepriekš pieteikties kultūras pasākumu organizatorei personīgi vai pa tālr. 29257707.

18. aprīlī 12.00–15.00 Priedainē – Lieldienu Olimpiāde ģimenēm ar bērniem – dažādas spēles, Lieldienu aktivitātes.

LAIDOS

18. aprīlī 11.00 Laidos pie “Bitītes” – teātra izrāde bērniem “Lieldienu jampadracis” ar Leļļu teātri TIMS.

18. aprīlī 12.30 – latviskas Lieldienas ar tradīciju kopu “Silavoti” (Imanta). Transporta pieteikšana Laidu iedzīvotājiem pa tālr. 29604482.

NĪKRĀCĒ

16. aprīlī 10.00 Nīkrāces atpūtas centrā norisināsies tradicionālās Lieldienu sacensības zolītē. Sīkāka informācija par pasākumu pa tālr. 26665663.

17. aprīlī 12.00 pie Nīkrāces atpūtas centra notiks Lieldienu jampadracis (dažādas jautras svētku aktivitātes bērniem un vecākiem) un Lieldienu tirdziņš, kurā būs iespējams iegādāties gan vietējo mājražotāju, gan kaimiņu pagastu amatnieku un ražotāju produkciju.

PADURĒ

13. aprīlī 17.00 Padures bibliotēkā – radošā darbnīca bērniem “Lieldienu olu veidošana”.

18. aprīlī 12.00–14.00 Padurē pie klēts – Lieldienu pasākums.

RAŅĶOS

17. aprīlī 11.00 Raņķu “Sudmalnieku birzs” estrādē – draiskošanās un atrakcijas kopā ar Lieldienu zaķiem. Olu ripināšana un meklēšana, zaķu skrējiens visiem, kuriem ir zaķu ausis, krāsotu olu izstāde. Liepājas ceļojošā leļļu teātra izrāde “Ola te, ola tur, tikai zaķa nav nekur”. Durbes dārzniecības tirdziņš ar dārzeņu un puķu sēklām, sīksīpoliem un  ziemcietēm. 

RENDĀ

No 4. līdz 14. aprīlim – zīmējumu konkurss “Manas lieldienas”. Uzzīmē zīmējumu par tēmu “Manas lieldienas” un atnes uz Rendas kultūras namu. Neaizmirsti  norādīt vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru. Darbiņi tiks izvietoti pie Rendas kultūras nama. Balsošana notiks Rendas pagasta feisbuka lapā, uzvarētājus paziņos Otrajās Lieldienās.

14. aprīlī 18.00 Rendas kultūras namā – muzikālā apvienība “5 Jāņi”  iepriecinās  koncertprogrammā “Šajās Lieldienās mums svinīgs prāts”  Ieeja: 3 EUR. Tālr. informācijai: 26181470.

RUDBĀRŽOS

17. aprīlī no 10.00 – Lieldienu tirgus Rudbāržos. 10.00 pie Rudbāržu kultūras nama bērnus iepriecinās Liepājas ceļojošais leļļu teātris “Maska” ar izrādi “Ola te, ola tur, tikai zaķa nav nekur”. Pēc izrādes par lustīgu atmosfēru gādās muzikālā apvienība “Neoplāns”.

RUMBAS PAGASTĀ

17. aprīlī 11.00 Mežvaldē pie bērnu rotaļu laukuma; 13.00 Ventas ciema “Bukaišos”; 15.00 Novadniekos pie bērnu rotaļu laukuma – “Lieldienas ciematos”.

SKRUNDAS PAGASTĀ

12. aprīlī 12.00 Antuļu bibliotēkā – Lieldienu kartiņu izgatavošanas darbnīca.

SNĒPELĒ

17. aprīlī 12.00 pagasta brīvdabas estrādē – “Lieldienu zaķa atskaites sapulce”. Lieldienu zaķa atskaite par izdētajām olām šogad, spēles, viktorīnas, vizināšanās ar zirgiem.

TURLAVĀ

18. aprīlī 15.00 Dižgaiļu parka estrādē – Lieldienu pasākums.

VĀRMĒ    

12. aprīlī 10.00 bibliotēkas feisbuka lapā (@varmesbiblioteka) –  “Iešūpo Lieldienas kaimiņos”. Piedalās Ziru, Jūrkalnes, Užavas un Vārmes bibliotēkas.

17. aprīlī 15.00 “Liepu birzī” – latviešu Lieldienu tradīcijas ar folkloras kopu “Dimzēns” (Jelgava). Iekārsim šūpoles, krāsosim un meklēsim pazudušās olas, noskaidrosim pašu stiprāko olu, veiklāko zaķēnu. Savukārt skaistāko olu varēs pieteikt izstādei! Ņem līdzi jautru noskaņojumu un savu oliņu!