No 1. jūlija apskatei atvērs Kuldīgas Adatu fabrikas telpas

No 1. jūlija ikviens interesents varēs apskatīt Kuldīgas Adatu fabrikas atjaunotās telpas, informē Kuldīgas Mākslinieku rezidences vadītāja Ilze Supe. Kuldīgas Adatu fabrika ir jauna kultūrtelpa Latvijā, kas no šī gada septembra kļūs par mājvietu Latvijas Mākslas akadēmijas starptautiskās maģistra studiju programmas “Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas” studentiem no visas pasaules.

Adatu fabrikā noslēgusies telpu atjaunošanas 1. kārta, kas ietvēra telpu iekšdarbus, kā arī pabeigti teritorijas labiekārtošanas darbi. Vēl turpinās ēkas fasādes atjaunošana.
“Neraugoties uz to, ka Adatu fabrikas būvdarbi pilnībā nav pabeigti, esam nepacietīgi vērt durvis interesentiem un ļaut ieskatīties Zaigas Gailes biroja radītajos elegantajos interjeros. Tā kā no septembra Adatu fabriku sāks intensīvi apdzīvot tās galvenie lietotāji – studenti un prototipēšanas darbnīcas –, vasara ir īstā iespēja netraucēti ielūkoties Adatu fabrikas burvīgajā atmosfērā. Laikā no 1. jūlija līdz septembra vidum Kuldīgas Adatu fabrikā iekārtota Latvijas Mākslas akadēmijas praktiskās doktorantūras studentu un diplomdarbu vadītāju darbu izstāde. Ikviens ir aicināts izmantot vasaras pauzi pirms studiju gada sākuma,  lai iepazītu jauno kultūrtelpu Kurzemē – Adatu fabriku –, kā arī izcilu Latvijas mākslinieku darbus,” uzsver I. Supe.

Telpas un izstāde būs apskatāma no 1. jūlija līdz 15. septembrim no trešdienas līdz svētdienai 12.00–18.00.

I. Supe skaidro, ka iecere par Adatu fabrikas izveidi radās 2015. gadā, kad Latvijas Mākslas akadēmija un Kuldīgas novada pašvaldība vienojās par ambiciozu plānu – Kuldīgā izveidot jaunu studiju programmu. “2016. gadā Latvijas Mākslas akadēmija uzsāka meklējumus jaunās studiju programmas saturam, lai tiktu radīts unikāls izglītības piedāvājums Latvijā un Baltijas valstīs. Savukārt Kuldīgas novada pašvaldība tam paralēli uzsāka Adatu fabrikas projekta īstenošanu ar mērķi topošajai studiju programmai iekārtot mājvietu. Metu konkursā tika izraudzīts arhitektes Zaigas Gailes biroja piedāvājums,” stāsta Mākslinieku rezidences vadītāja.

Latvijas Mākslas akadēmija ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu izstrādājusi un 2021. gadā licencējusi pirmo pakalpojumu dizaina studiju programmu Baltijas valstīs “Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas”. Programma ir starptautiska un tiek īstenota četru augstākās izglītības institūciju – Latvijas Mākslas akadēmijas, Lapzemes Universitātes, Rīgas ekonomikas augstskolas un Igaunijas Mākslas akadēmijas – sadarbībā. Studijas norisinās angļu valodā.

Savukārt Kuldīgas novada pašvaldība ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu projekta “Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti” ietvaros vairāku gadu garumā īstenojusi Adatu fabrikas telpu atjaunošanu, lai 2022. gada septembrī šeit varētu sākt studiju procesu.

Pirmie seši pakalpojumu dizaina maģistra programmas studenti no Latvijas, Taivānas un Somijas mācības sāka 2021. gada rudenī. Tās pārsvarā norisinājās attālināti, paredzot četras klātienes radošā darba nedēļas Kuldīgā. Mācību gadu viņi noslēdza ar prezentācijām jaunajās telpās. No viņiem saņemtas pozitīvas atsauksmes par aizvadīto studiju gadu. Nākamajā gadā viņiem studijas turpināsies Lapzemē. Bet augusta vidū Kuldīgā sāks ierasties jaunie studenti.