2014. gada 4. septembrī jau ceturto gadu pēc kārtas pārtikas izstādes "Rīga Food" ietvaros Ķīpsalas hallē norisinājās konkurss "Latvijas 2014. gada pavārzellis". Konkursā piedalījās arī meitenes no Skrundas Profesionālās vidusskolas: Madara Zēna, kura startēja kā dalībniece konkursā, bet viņai palīdzēja kursa biedrene Linda Lobova. Par zeļļa dalībnieka palīgu startēja arī Elīna Reine.Pretendentiem, kuri pieteicās konkursam "Latvijas gada pavārzellis", mājas uzdevums nebija no vieglajiem, jo sastāvdaļas uzkodu un karstā ēdiena pagatavošanai bija diezgan specifiskas: vīngliemeži bez čaulas, paipalu olas un linsēklu pulveris karstajai uzkodai un strauta forele, āboli un kailgraudu mieži pamatēdienam. Ir skaidrs, ka bez priekšzināšanām šādas sastāvdaļas gardi pagatavot nav viegli, bet visi dalībnieki ar uzdevumu godam tika galā.Arī "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova teica atzinīgus vārdus par konkursa norisi, piebilstot, ka šogad nolikumā bija ieviesta kāda būtiska izmaiņa, kas ļoti skaidri atklājās arī konkursa gaitā: "Iepriekšējos gados nebija noteikts, kas var būt par palīgu jaunajam pavārzellim, tāpēc nereti par asistentu tika izraudzīti jau vecāki un pieredzējuši pavāri, kuri daļu darba paņēma uz saviem pleciem. Šogad noteikumos bija teikts, ka palīgam ir jābūt studentam no kādas profesionālās mācību iestādes, un vecumā līdz 23 gadiem. Šī noteikuma sekas nav tik traģiskas, taču tomēr ir jūtamas – konkursantu darba vietas nav tik tīras kā citos gados, arī darbiņi iet uz priekšu lēnāk, un nav tik labi izplānota visa rīcība, taču domāju, ka rezultātā tas tikai pieradina jaunos pavārzeļļus pie sava darba plānošanas."
Turpretī žūrijas priekšsēdētājs, Zviedrijas Pavāru asociācijas loceklis Jari Karlssons (Jari Karlsson) par konkursantiem varēja teikt tikai labus vārdus, īpašu gandarījumu paužot par to, ka konkursā startēja divas meitenes. "Viena no meitenēm – Madara Zēna – konkursa sākumā diezgan nopietni savainoja pirkstu, taču pretēji gaidītajam, viņa turpināja dalību konkursā, ik pa brīdim nomainot pārsēju pirkstam. Pie godalgotas vietas gan Madara šoreiz netika, taču šāda neatlaidība un vēsa prāta saglabāšana neparastos apstākļos pavisam noteikti ir laba pavāra pazīmes!"Pavāru darbu konkursa laikā pēc noteiktiem kritērijiem – ēdiena noformējums, garša un produktu saderība, tehniskā meistarība un darba organizēšana – vērtēja kvalificētu ārvalstu šefpavāru žūrija: Honorata Lindo (Honorata Lyndo, Lietuva), Igaunijas Pavāru asociācijas prezidents Rudolfs Visnapū (Rudolf Visnapuu, Igaunija), Dmitrijs Haljukovs (Dmitri Haljukof, Igaunija), Rustams Tangirovs (Рустам Тангиров, Krievija) un žūrijas priekšsēdētājs – Zviedrijas Pavāru asociācijas loceklis Jari Karlssons (Jari Karlsson).Teksts un foto: Gunta Stepanova, Skrundas PV skolotājaIzmantotais informācijas avots: http://www.chef.lv