Skrundā aizvadīta Karoga diena

Skrundā aizvadīta Karoga diena

29.janvārī tāpat kā 1919.gadā Skrundā lepni plīvoja sarkanbaltsarkanais valsts karogs. Šeit tika godināta un atzīmēta diena, kad pirms 105. gadiem pulkveža Oskara Kalpaka vadītais bataljons atbrīvoja Skrundu no lieliniekiem, kas noteica Neatkarības kara turpmāko gaitu.

Karoga diena Skrundā aizsākās ar piedzīvojumu un izaicinājuma spēli “Jaunie Skrundas sargi”, kas šogad tika organizēta militārajā poligonā “Mežaine”. Kā katru gadu, arī šogad šī aktivitāte bija plaši apmeklēta. Kopumā piedalījās ap 200 dalībnieku no Skrundas, Saldus, Kuldīgas, Liepājas. Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas pedagoga palīgs Ivo Lūsis ar savu audzināmo klasi uz pasākumu atbraucis pirmo reizi: “Patriotiskā audzināšana vienmēr ir bijusi svarīga. Caur šīs dienas pasākumiem un aktivitātēm jaunieši var uzzināt daudz ko jaunu. Arī no mūsu skolas piedzīvojumu spēlē startēja komanda. Jauniešiem ļoti patika. Pēc šīs dienas visu uzzināto pārrunāsim klases stundā, lai nostiprinātu zināšanas.”

Pēc piedzīvojumu spēles zemessargi, jaunsargi, skolēni un pasākuma apmeklētāji piedalījās Karoga dienas gājienā. Tas Jūras spēku orķestra pavadījumā vijās no pastaigu takas sākuma, cauri Skrundas pilsētai, līdz pat Oskara Kalpaka piemiņas vietai. Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka izteica pateicību tradīciju glabātajiem -  par to, ka mūsu varoņi un cīnītāji arī šodien netiek aizmirsti: “Man ir liels gods būt Skrundā. 1919.gada 29.janvāris bija pagrieza punkts Latvijas brīvības cīņās. Šodien Latvijai ir divas dūres – mūsu spēki un mūsu sabiedroto spēki. Mums ir jāatceras, ka sava dūre ir jānotur spēcīga un stipra.” Arī zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns izteica lielu prieku, ka pasākums ir plaši apmeklēts. “Pirms 105.gadiem tika izlemts mūsu valsts liktenis. Tie karavīri, kas bija ap 200 cilvēkiem, tolaik nebaidījās pieņemt šādu lēmumu. Viņi noticēja sev, jaunajai valstij, un bija vieni no tiem, kuri uzsāka mazās uzvaras pretī kaut kam lielākam.”

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska aicināja aizdomāties, cik lielas pārmaiņas spēj panākt katra rīcība: “Nedomāju, ka tajā laikā mūsu vīri domāja, ka  šī viņu cīņa atstās tik lielu ietekmi uz brīvības cīņām. Tas ir pierādījums, ka pietiek ar vienu soli, darbu, lai notiktu lielas uzvaras. Liels paldies visiem pasākuma organizatoriem, jo arī šādā veidā varam nodot zināšanas, vērtības nākamajām paaudzēm. Saules mūžu, Skrundai! Dievs svētī, Latviju!” Zemessargs un kapelāns Mārtiņš Burke-Burkevics mudināja atcerēties, ka uzvara ir kaut kas tāds, ko saņem par konkrētu cenu - šī cena ir dzīvība.  

Pēc svinīgajām uzrunām, pasākuma apmeklētāji ar klusuma brīdi pieminēja varoņus, un ikviens bija aicināts nolikt ziedus pie Oskara Kalpaka piemiņas akmens. Pēc tam tika apbalvoti ātrākie, veiklākie un izveicīgākie piedzīvojumu spēles dalībnieki trijās vecuma grupās no 36 komandām. Karoga diena Skrundā tika svinēta divdesmit pirmo reizi. Tradicionāli to atzīmē kopš 2004.gada.

Foto: Ieva Benefelde