Apciemo Skrundas uzņēmējus

Apciemo Skrundas uzņēmējus

Sagaidīta pirmā smiltsērkšķu raža

SIA “NB pakalpojumi” ir jauns uzņēmums Skrundā, kas nodarbojas ar smiltsērkšķu audzēšanu. Pirmie stādi iestādīti 2019. gadā, bet šogad sagaidīta pirmā raža. Kopējā smiltsērkšķu lauku platība ir 27 ha, bet apstādīti 24 ha. Šajos gados ir izdarīts daudz – izrakti meliorācijas grāvji, uz lauka ievilkta apūdeņošanas sistēma, bet pats galvenais – uzkrāta pieredze. Nākotnes plānos ir pašiem ražot smiltsērkšķu sulu un eļļu. Tādēļ viens no nākotnes mērķiem ir iegādāties pašiem savas saldētavas, lai nav jāpērk ārpakalpojums. Vēl nākotnes plānos ietilpst zemes iegāde, lai varētu nostiprināt un plašāk attīstīt uzņēmējdarbību. Iesaistoties pašvaldības skolēnu nodarbinātības programmā, šovasar dots darbs četriem skolēniem.

Viena no skaistākajām muižām Latvijā

Skrundā atrodas viena no skaistākajām Latvijas muižām – Skrundas muiža. Šogad apritēja 10 gadi kopš tās atjaunošanas. Muižas viesiem ir pieejama viesnīca ar 12 labiekārtotiem numuriem, kā arī banketu zāles un konferenču telpas. Skrundas muižas restorāns apkalpo gan banketus, gan arī individuālos viesus. Viens no izaicinājumiem, ar ko uzņēmumam nācies saskarties šogad, ir klientu un tūristu trūkums salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, kad pandēmijas laikā klientu bijis ļoti daudz. Arī mainīgā ekonomiskā situācija ir atstājusi ietekmi, klienti vairāk skatās uz cenām un atstāj mazāk “tējas naudu”. Sezonai beidzoties, kā ierasts, muiža strādās no piektdienas līdz svētdienai. Skrundas muižā šovasar strādāja skolēni Ance un Andis, kuri izmantoja iespēju Kuldīgas novada pašvaldības skolēnu nodarbinātības programmā iegūt darba pamatprasmes, iemaņas un darba pieredzi, strādājot vienu vasaras mēnesi.

Plašs viesu nams

Viesu nams “Kamenes” atrodas Rudbāržu pagastā. Tas ir ģimenes uzņēmums, kurā jau 30 gadus plecu pie pleca saimnieko Grundmaņu ģimene. Viesu nams piedāvā plašas telpas svinīgiem notikumiem, korporatīvajiem pasākumiem un semināriem, nodrošinot arī ēdināšanas un nakšņošanas pakalpojumus. Viesiem ir pieejama pirts ar āra kublu, izbraucieni ar katamarānu un bērnu rotaļu laukums. Veiksmīga sadarbība izveidojusies ar vietējo Skrundas ēdināšanas uzņēmumu SIA “Cepliņi”, kuri servē galdus pēc viesu vēlmēm. Saimnieki ir pašpietiekami, ar ikdienas un saimnieciskajiem darbiem veiksmīgi tiek galā paši, tādēļ palīdzība no malas nav nepieciešama. Ivars Grundmanis vada arī uzņēmumu “Taku meistars”, kas jau 13 gadus veiksmīgi darbojas ceļa uzturēšanā un sakopšanā mūsu novada pagastu teritorijās.

 

Biznesā 25 gadus

Uzņēmējs Armands Freidenfelds vada kokzāģētavas uzņēmumu SIA“ALPI-K”, kas atrodas Nīkrāces pagastā, Dzeldā. Uzņēmumā ražo taras sagataves un šķeldu, ko realizē tepat, Latvijā. Te nodarbina nodarbina ap 20 cilvēku. 1. novembrī uzņēmums svinēs savas pastāvēšanas 25 gadu jubileju. Uzņēmējs savā darbībā ir pašpietiekams. Viņa pašmācības ceļš un pieredze ir palīdzējusi noturēt kokapstrādes biznesu, kurā ir nācies piedzīvot arī smagākus brīžus, bet viņš ir spējis piecelties un turpināt. Kā izaicinājumu uzņēmējs min darbinieku trūkumu, jo daudzi vietējie un apkārtnes iedzīvotāji izbrauc strādāt uz ārzemēm.