Gatavojas festivālam “Kuldīgas vasaras vitrāžas 2023”

Gatavojas festivālam “Kuldīgas vasaras vitrāžas 2023”

Kuldīgas novada pašvaldība sadarbībā ar “Kuldīgas kultūras centru” turpina gatavoties šī gada festivālam “Kuldīgas vasaras vitrāžas”, kas notiks no 20. līdz 23. jūlijam - apkopoti iedzīvotāju aptaujas rezultāti un notikusi tikšanās ar uzņēmējiem.

Pašvaldības aptaujas par festivālu “Kuldīgas vasaras vitrāžas 2022” mērķis bija noskaidrot viedokli par pilsētas svētku programmu un uzklausīt ierosmes. Interneta aptaujā, kura norisinājās sociālajā vietnē Facebook, piedalījās 978 dalībnieki, no kuriem lielākā daļa (95%) bija apmeklējuši kādu no pagājušā gada jūlijā rīkotajiem svētku pasākumiem.

Iedzīvotāji atzinīgus vārdus veltījuši festivāla vakara koncertu programmai – vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku apmeklējuši Intara Busuļa un grupas “Abonementa orķestris” koncertu (53%), kā arī grupas “Labvēlīgais tips” koncertu (51%) un tos vērtē pozitīvi, bet 36% pauž prieku par grupas “Citi zēni” sniegumu. Sniedzot atsauksmes par koncertprogrammu kopumā, iedzīvotājus īpaši iepriecinājis lācēna Ričija Rū koncerts, kurš kuplā skaitā pulcēja festivāla gados jaunākos apmeklētājus.

Novadnieki uzteic dažādās ielu performances, kas svētkos bija bieži manāmas pilsētvidē – velo orķestri, dārznieku kvartetu florafoniķi, ielu ērģeles, braucošās klavieres, džeza bāru un citus pārsteigumus atzinīgi novērtējuši 62% aptaujas dalībnieki. Pozitīvi vērtētas arī izgaismotās Māras dīķa strūklakas un turpat baudāmā koncertprogramma, kā arī tas, ka pilsētas centrālā iela bijusi brīva no iedzīvotāju burzmas. Saskaņā ar aptaujas datiem, mazāka atsaucība bijusi džeza koncertiem, mākslas ekspresizrādēm un nakts ballēm estrādē, taču tie novadnieki, kuri pasākumus apmeklējuši, vērtē tos pozitīvi. Viedoklis pausts arī par svētku tirdziņiem, norādot, ka gaidījuši lielāku tirgotāju iesaisti.

Iedzīvotāji uzteikuši pagājušā gada festivāla kopējo noformējumu un unikālo sajūtu, ko tas sniedzis  – ar lampu virtenēm izrotātā Liepājas iela priecējusi 73% respondentu, 58% aptaujas dalībnieku patikuši mākslinieku veidotie vides objekti pilsētvidē. Tai pat laikā daļa iedzīvotāju norādījuši, ka cerējuši uz vēl pārsteidzošāku svētku noformējumu.

Novadnieki ne visai atzinīgi vērtē festivāla atklāšanas parādi – Lielo lampu balli, minot, ka pietrūcis tradicionālais svētku gājiens, kurš savulaik pulcējis Kuldīgas novada uzņēmējus. Tāpat Kuldīgas un novada iedzīvotāji svētkos gribētu redzēt  lielāku pasākumu dažādību, plašāku programmu bērniem un ģimenēm, kā arī karuseļus.

Kopumā “Kuldīgas vasaras vitrāžu” programma patikusi 37% aptaujas dalībnieku, 16% nav viedokļa šai jautājumā, bet 47% svētku apmeklētāju rosina domāt par jaunām idejām 2023. gada festivāla programmā, kā arī mudina tajā iekļaut novadniekiem ierastās tradīcijas  - gājienu, Alekšupītes skrējienu un karnevālu, loteriju “Zelta ikrs” un citus. Viedokļi svārstās jautājumā par svētku tirdziņiem un to atrašanās vietu pilsētā – 44% aptaujas dalībnieku uzskata, ka tiem piemērotākā vieta ir pilsētas parki, kamēr līdzīgs skaits respondentu (40%) vēlētos, lai tirgošanās notiek uz Liepājas ielas, bet gandrīz 16% labprātāk tirgotājus redzētu Pilsētas laukumā.

Kuldīgas novada pašvaldība izzina uzņēmēju redzējumu

Janvāra Uzņēmējdarbības atbalsta komisijas sēdē Kuldīgas novada domes vadība apsprieda iedzīvotāju aptaujas rezultātus ar novada uzņēmējiem un izzināja viņu redzējumu par festivālu “Kuldīgas vasaras vitrāžas.” Runājot par iedzīvotāju pausto vēlmi festivālā redzēt svētku gājienu, uzņēmēji vērš uzmanību, ka gājiena noformējums un darbinieku tērpi, kā arī ēdināšana un naktsmājas veido gana lielas izmaksas uzņēmumu budžetā. Tāpat jāņem vērā zemā atsaucība dalībai gājienā, tāpēc rosināts to rīkot periodiski – piemēram, ik pēc trim, četriem gadiem. Tāpat tika pausta ideja gājienā pulcināt nevis uzņēmumus, bet pagastus, Kuldīgā veidojot krāšņu gājienu, kurā satiktos viss novads. Rosināts arī domāt par motivācijas sistēmu dalībniekiem, piemēram, balvu par spilgtāko noformējumu, vai rīkot parādi ar tematiskiem tērpiem.

Uzņēmēji pauda viedokli arī par karuseļiem un šajā jautājumā domas dalījās – daļa sacīja, ka karuseļi ir pretrunā ar šarmanto un māksliniecisko Kuldīgas tēlu, kamēr citi akcentēja, ka pagastu bērni tos gaida ar lielu sajūsmu un pilsētas svētki ir vienīgā iespēja baudīt šāda veida izklaides.

Pašvaldība ar uzņēmējiem apsprieda piemērotākās vietas svētku koncertu rīkošanai pilsētvidē un tika diskutēts par iespējām meklēt alternatīvas estrādei –pilsētas zaļajās zonās vai jaunizveidotajā stadionā pie Kuldīgas Centra vidusskolas. Uzņēmēji runāja arī par pilsētas kapacitāti uzņemt svētku viesus un veicamajiem uzlabojumiem, lai vasaras festivāls sagādātu prieku kā pilsētas viesiem, tā netraucētu kuldīdznieku ikdienas gaitām. Komisijas sēdē diskutēja arī par piemērotāko vietu ielu tirdzniecībai, kopīgi meklējot kompromisus, lai tirgošanās iespējas būtu ērti pieejamas visā pilsētā.

Krāsainas emocijas un pārsteigumi -  “Kuldīgas vasaras vitrāžas 2023” notiks no 20 līdz 23. jūlijam

Pašvaldībai ir svarīga iedzīvotāju iesaiste novada dzīvē, tāpēc domājot par šī gada Kuldīgas pilsētas svētku programmu, tiks ņemts vērā gan iedzīvotāju, gan uzņēmēju viedoklis - izvērtēta katra paustā ideja,  pašvaldības un “Kuldīgas kultūras centra” iespējas to īstenot. Piemēram, Alekšupītes skrējiens ir lieliska un sena svētku tradīcija, tomēr upes nelīdzenās gultnes dēļ tā rīkošana saistās ar risku dalībnieku drošībai. Tai pat laikā pašvaldība kopā ar “Kuldīgas kultūras centru” lems par idejām, kā iedzīvotāju iecienītās svētku vietas un tradīcijas īstenot jaunā, mūsdienīgā kvalitātē. “Krāsaini, emocijām bagāti svētki Kuldīgā būs arī šogad! Nedēļas nogalē no 20. līdz 23. jūlijam pilsētu piepildīs fantastiski uzvedumi un neaizmirstama atmosfēra, kādu var baudīt tikai Kuldīgā. Būs gan koncerti ar tautā mīlētiem populāriem mūziķiem, gan svētku tirdziņi, ielu performances, izstādes, pasākumi bērniem un neskaitāmi radoši pārsteigumi. Svētku programma vēl top, taču jau šobrīd aicinu visus jūlija pirmspēdējā nedēļas nogalē ieplānot Kuldīgu ar pilsētas festivālu “Vasaras vitrāžas 2023.” uz svētkiem aicina Kuldīgas novada domes priekšsēdētaja Inese Astaševska.